Waarom perfectionisme je succes als ondernemer ondermijnt!

Waarom perfectionisme je succes als ondernemer ondermijnt

Je denkt misschien dat het goed is om altijd alles perfect te willen doen. Als ondernemer ben je je bedrijf en je wilt je van je beste (perfecte) kant laten zien. Je staat voor kwaliteit en professionaliteit. Je gaat voor het hoogst haalbare resultaat. Belangrijke ingrediënten voor succes. En toch ondermijnt perfectionisme je succes. Hoe? Lees verder……

Rupsje Nooitgenoeg!

Ken je het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg? Ik las het vroeger voor aan mijn kinderen en misschien heb jij het ook wel voorgelezen aan je kinderen of zelf voorgelezen gekregen. Rupsje Nooitgenoeg kruipt als een klein rupsje uit zijn ei. En hij heeft honger, begint met eten, en blijft daar maar mee doorgaan. Hij eet zich iedere dag door allerlei eten heen, totdat hij een hele grote dikke rups is. Dan bouwt hij een cocon om zich heen waar hij op een dag uitkomt als een mooie vlinder.

Staat jouw mindset op “niet goed genoeg”?

Ik zie het als een prachtige metafoor voor de “niet goed genoeg” mindset. Staat jouw mindset op niet goed genoeg? Op het kan altijd beter, meer? Je blijft op zoek naar allerlei details die nog niet goed genoeg zijn. Je blijft de puntjes van de puntjes op de i zetten. Je focust je op de kennis en de vaardigheden die je nog niet hebt. Je blijft trainingen, webinars volgen en boeken lezen om alsmaar beter te worden in je vak. Die honger naar kennis is onstilbaar.

En dat is op zich natuurlijk helemaal prima als je uiteindelijk ook uit je cocon komt en die kennis gaat delen. Jezelf als expert gaat neerzetten en de prijs vraagt die bij je expertise hoort. Alleen is dat nou nét waar het mis gaat bij die “niet goed genoeg mindset”. Omdat het nooit goed genoeg is, blijf je in je cocon. Je durft er niet uit omdat je blijft twijfelen of je het wel kan. Of je nou echt wel alle kennis en vaardigheden in huis hebt. Je vraagt je af of anderen wel op jou zitten te wachten. En je bent bang wat anderen van je gaan vinden als jij jezelf als expert gaat neerzetten. Ze zullen je zien aankomen. Dus toch nog maar eerst even verder door ontwikkelen, nog meer kennis vergaren, nog beter in je vak worden.

Met als gevolg dat je een steeds dikkere rups wordt die bijna uit zijn cocon barst, maar steeds nét niet helemaal. Je wordt niet die prachtige vlinder die in vrijheid rondfladdert en zich in al zijn kleuren laat zien. Door je onzekerheid blijft al die kennis en kwaliteiten in die cocon verstopt.

Perfectionisme ondermijnt jouw succes als ondernemer!

En dat is waar jouw ongezonde vorm van perfectionisme jouw succes ondermijnt. In plaats van dat je het beste uit jezelf haalt, focus je steeds op het slechtste. Je gaat ten onder aan je zelfopgelegde hoge lat van eisen. Waardoor je jouw succes maar blijft uitstellen. In plaats van gewoon te doen.

Als ik kon toveren dan zou ik in ieders hoofd de gedachte van “goed is goed genoeg” planten. Zodat jij……

  • je aanbod goed genoeg vindt om de wereld in te sturen
  • je blogs goed genoeg vindt om te publiceren
  • je video’s waardevol genoeg vindt om te laten zien op social media
  • jezelf goed genoeg vindt

Hoe ziet jouw wereld eruit als je uit je cocon komt? Stel je eens voor dat je als een zelfverzekerde vlinder rondfladdert, die zich richt op wat er allemaal al wel goed genoeg is.

  • Wat zie je jezelf dan doen?
  • Wie ben je dan?
  • Wat gaat dat je opleveren? En wat nog meer?
  • Waarom is dat belangrijk voor je?

Heb je ooit een vlinder zien terug kruipen in zijn cocon om weer een rups te worden?
Ga niet achteruit! Stel niet uit en ga gewoon doen.

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

23 januari van 9:30 - 12:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!