Verbeter je focus in 3 stappen

Verbeter je focus in 3 stappen

Ze zit met de handen in het haar. Kinderen thuis, manlief thuis aan het werk en dan ook nog zelf proberen je eigen bedrijf in de lucht te houden. Het valt niet mee. Het werk gaat heel versnippert want ze wordt regelmatig onderbroken door een kind, de telefoon, en andere afleidingen die binnenkomen via mail en social media. Ze heeft continu het gevoel achter de feiten aan te lopen wat voor de nodige stress zorgt.

Het goede nieuws is dat ze voldoende werk heeft, ondanks de crisis. Maar hoe kan ze haar tijd efficiënt indelen, zodat ze dat werk ook daadwerkelijk gedaan krijgt. Hoe houd je focus en vind je de balans tussen werk en privé als dit helemaal door elkaar heen loopt in de huidige situatie?

Ze is verreweg niet de enige ondernemer die hier nu tegenaan loopt. Ik krijg deze vraag regelmatig de laatste tijd.
En weet je……… soms is het een patroon dat zich eigenlijk vóór de Coronacrisis ook al voordeed, maar nu nog duidelijker wordt uitvergroot.

Verbeter je focus in 3 stappen!

Stap 1: Bewustwording van de achterliggende reden
Om meer focus te krijgen is het belangrijk eerst te achterhalen wat de achterliggende reden is waarom je geen focus kunt houden.
Ik geef hier een aantal voorbeelden. Wellicht dat jij je er in één of meerdere herkent.

Je wilt anderen niet teleurstellen.
Je vindt het lastig de kinderen weg te sturen als ze je iets komen vragen, want ja je bent nou eenmaal thuis. Hetzelfde geldt voor ouders die bellen, een buurvrouw die wat vraagt.
Je vindt de behoeftes van anderen belangrijker dan die van jezelf. Jouw ondernemersambities komen niet echt op de 1e plaats. Er komt altijd wel wat tussendoor en je laat je leiden door de waan van de dag.

Je hebt geen stip aan de horizon.
Je vindt van alles leuk en belangrijk, en daardoor ben je ook met van alles en nog wat bezig. Je stelt geen prioriteiten en hebt geen duidelijk einddoel voor ogen.
Je creëert geen eigen plek thuis om je werk te doen. Manlief heeft de werkkamer in gebruik, je zoon zit in de huiskamer dus jij bent maar in de keuken gaan zitten. Niet echt ideaal.

Je voelt je overal verantwoordelijk voor en wil graag de controle houden.
Niemand kan het zo goed regelen als jij toch? En je denkt dat anderen ook van jou verwachten dat je het allemaal op je neemt. Dat heb je immers altijd al zo gedaan.

en vul maar aan welke reden(en) jij nog meer bedenkt waarom jij geen focus kunt houden.

Stap 2. Inzicht + actie leidt tot verandering
Als je tot het inzicht bent gekomen wat de oorzaak is van jou gebrek aan focus kun je vervolgens bedenken welke actie je daaraan kunt verbinden.
Als voorbeeld: anderen niet willen teleurstellen. Mijn coachcliënt kwam erachter dat die verwachtingen niet van haar kinderen kwamen maar dat zij die zichzelf had opgelegd. Ze vulde in wat anderen van haar verwachten zonder eerst te checken. Dus…… neem altijd ANNA mee, oftewel Altijd Navragen, Nooit Aannemen.
Ga in gesprek. Zet jezelf bovenaan het boodschappenlijstje. Bepaal jouw einddoel. Creëer je eigen plek. En vraag je af of iets echt alléén jouw verantwoordelijkheid is of kan het ook anders?

Stap 3: Kijk wanneer je wel focus hebt
Ik zie het zo vaak gebeuren bij ondernemers. Ze hebben eigenlijk alle vaardigheden in huis om focus te krijgen, maar dan komt hun mindset onder druk, zoals nu door de crisis, en dan lijkt het wel of al die vaardigheden ineens verdwijnen in een black box. Ze kunnen er niet meer bij.

Dezelfde cliënt kwam er al pratende achter dat, toen ze nog in vaste dienst was, ze juist heel goed was in het maken van een lange termijnplanning. Weten wat het einddoel is, kijken naar wat er moet gebeuren en wanneer en dan inplannen in de agenda en je daaraan houden. Voor haar gesneden koek. Dit gewoon toepassen in de huidige situatie.

Wat is bij jou de achterliggende reden dat je geen focus kunt houden? En welke actie kan je daaraan verbinden om te zorgen dat je wel focus krijgt.

Heb je hulp nodig om je focus te bepalen en te houden?

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

23 januari van 9:30 - 12:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!