Heeft het Calimero-effect af en toe ook invloed op jou als ondernemer?

Calimero-effect

‘Zij zijn groot en ik ben klein en da’s niet eerlijk, o nee’.

Wat is het Calimero-effect? Herinner je Calimero nog? Een tekenfilmserie over een klein zwart kippenkuikentje in een gezin met verder enkel gele kuikens. Calimero staat bekend om bovenstaande uitspraak.

Regelmatig heb ik ondernemers in mijn coachpraktijk die zich figuurlijk en, vaak onbewust, ook letterlijk kleiner maken dan hun concurrenten. Ook wel het Calimero-effect genoemd. Ze focussen op dat waar die concurrent beter is, meer kennis heeft, meer volgers op social media etc.

Het gebeurd ook dat ze zich kleiner maken dan hun klant. Met als gevolg dat ze niet overtuigd overkomen en de klant niet voor hen kiest. Of ze vragen een te lage prijs uit angst dat de klant het aanbod een hogere prijs niet waard zal vinden.

Ik herken het zelf soms ook. Vorig jaar had ik een coachcliënt kaliber directieniveau. Heel even stak het Calimero-effect zijn kop op. Ik twijfelde even of ik wel genoeg wist en kon om deze cliënt te helpen. Maar door goed bij mijn expertise te blijven, goed door te vragen wat haar coachvragen waren, heb ik haar heel goed kunnen helpen en was ze super tevreden over het coachtraject.

Reken af met dit Calimero-effect.

Stop met energie verspillen aan twijfel en onzekerheid waarom je niet goed genoeg zou zijn. Richt je aandacht op wat je wél goed genoeg weet en kan en waar jouw toegevoegde waarde lig en laat je concurrentie achter je 👊 😉.

Hoe kan je hiermee afrekenen?

Natuurlijk heb ik daarvoor een praktische en leuke oefening voor je.

Schrijf een sollicitatiebrief aan jezelf.

Maak een lijst met alle…..

  • opleidingen en trainingen, die je hebt gevolgd.
  • cursussen, workshops, webinars e.d. die je hebt gedaan.
  • opgedane werkervaring in betaalde en onbetaalde banen.
  • vakboeken die je gelezen hebt.
  • Resultaten die je bij klanten hebt geboekt.
  • Toegevoegde waarde die je hebt geleverd.

Neem jij jezelf aan?

Hoe kijk je nu anders naar jezelf als je focust op wat er wel is?

Hopelijk kom je door het maken van je eigen cv tot de conclusie dat je al meer dan voldoende kennis en ervaring hebt. Dat je misschien zelfs wel een expert in jouw vakgebied bent. En draagt dat bij aan je gevoel van zelfvertrouwen en kun je afrekenen met het Calimero-effect.

Ik ben benieuwd wat deze oefening je brengt. Wat ga je nu wel doen, waarvan je eerst dacht dat je er te “klein” voor was.

Laat je het me weten?

Wil je op de langere termijn afrekenen met het Calimero-effect? Ik help je er graag bij. Wil je een keer vrijblijvend met mij sparren en nog wat meer tips ontvangen? Neem contact op via onderstaande knop.

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

23 januari van 9:30 - 12:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!