Er zit meer in je dan je denkt!

Geloof in jezelf 2

Heb je regelmatig het idee dat er meer in je zit dan er nu uitkomt?
Dat je iets graag wilt en tóch niet of onvoldoende in beweging komt?

Herken je iets in volgende voorbeelden?

  • Je hebt al meerdere trainingen gedaan op het gebied van kennis- en vaardigheden en toch lukt het je in de praktijk niet om het voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld: je hebt een training presenteren gevolgd, maar op het moment dat je voor een groep staat overstemt jouw “interne babbelbox” die vaardigheden met teksten als: “wie zit er op mijn verhaal te wachten”, “ben ik wel goed genoeg”, “anderen zijn beter”, “ik ben te verlegen, te onzeker om voor een groep te spreken” etc.
  • Je weet niet precies wie je wilt zijn als ondernemer. Wat past echt bij jou. Wat is je missie, je doel?
  • Je hebt een verlangen om je eigen pad te gaan, maar om daar werkelijk voor te gaan vind je lastig. Je hebt nu eenmaal ook voor anderen te zorgen. Wat gaan die ervan vinden als jij daadwerkelijk je eigen (ondernemers-) pad gaat?
  • Er zijn situaties waarin je dat wat je moet/wilt doen je goed afgaat. Én er zijn situaties waarin dat niet wil lukken, alsof “iets” je tegenhoudt.
  • Je wilt wel meer geld vragen voor je diensten/producten maar je durft het niet. Je denkt ben ik het wel waard om dat bedrag te vragen.
  • “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Als dat je motto is, hoe ga je dan je hoofd boven het maaiveld uitsteken? Je zichtbaar maken?
  • Er komt veel op je (ondernemers-) bord en vind het lastig om keuzes te maken.

Waarom lukt het niet?

Waar zit hem dat nu in? Om hier inzicht in te geven wordt binnen de NLP (succesvolle methodiek voor gedragsverandering en effectiever communiceren) het model gebruikt van de logische niveaus. Bedacht door Gregory Bateson (Brits antropoloog en sociaal wetenschapper) en later verder uitgewerkt en binnen NLP geïntroduceerd door NLP expert Robert Dilts.

Er wordt onderscheid gemaakt in 6 verschillende (logische) niveaus met daarbij behorende vragen. Door deze scheiding in 6 niveaus kun je dit model praktisch gebruiken voor o.a. het analyseren van gedrag en situaties. Het bevestigt de ervaringen van veel mensen dat ongewenst gedrag niet verdwijnt, ook al verandert de persoon diens gedrag en/of omgeving. Hetzelfde patroon wordt na verloop van tijd weer zichtbaar.

Hoe werkt het model van de logische niveaus.

De eerste drie niveaus (omgeving, gedrag en vaardigheden) is dat wat je aan de buitenkant kunt unknownwaarnemen. De bovenste drie niveaus (waarden en overtuigingen, identiteit en zingeving/missie) spelen zich af in iemands binnenwereld. Elk niveau wordt gestuurd door een hoger niveau. In gedrag laat je zien wat je kan, wat je vaardigheden zijn. Dat wordt gestuurd door dat wat je belangrijk vindt en waar je wel of niet in gelooft. De oorzaak van een probleem ligt vaak op een hoger niveau dan het niveau waarop het probleem zich openbaart.
Dit model koppelend aan enkele van bovenstaande voorbeelden …

Spreken voor een groep is een vaardigheid. Je gaat staan en zegt wat je te zeggen hebt, toch!? Heb je de overtuiging “wie zit er nu op mijn presentatie te wachten” of op identiteitsniveau “ik ben verlegen” dan ervaar je dat het je toch nog niet lukt.

Als je niet weet wie je wilt zijn als ondernemer, wat je missie of doel daarin is. Hoe weet je dan hoe je er invulling aan kunt geven? Welke vaardigheden ga je inzetten? Waar wil je zijn, in welke omgeving wil je werken.

Als je je niet bewust bent van wat je écht belangrijk vindt, wordt keuzes maken (is een vaardigheid) lastig. Dat lukt pas als je jouw waarden gaat onderzoeken. Wat vind je écht belangrijk, bijvoorbeeld in de context van je werk. Als je dat weet, wordt keuzes maken makkelijker.

Waar zit de oplossing om meer uit jezelf te halen.
Je kunt wel op het niveau van gedrag en vaardigheden trainen. Er bestaat een kans dat het je daardoor beter afgaat. Gaat het echter niet beter en wil je zéker weten dat er iets gaat veranderen, dan is het veel effectiever om te kijken naar je waarden en overtuigingen en naar wie jij denkt te zijn op identiteitsniveau. Als je daar iets verandert, zal er altijd iets op vaardigheden en gedragsniveau veranderen.
Namelijk hoe hoger het niveau waarop de verandering plaatsvindt, des te groter de impact.

De oplossing zit in het bewust worden en inzicht krijgen in dat wat jou tegenhoudt om te doen wat je wilt doen en te zijn wie je wilt zijn.
Op welk niveau zit de daadwerkelijke belemmering? Wanneer jij je bewust wordt van je beperkende overtuigingen (bijv; ik kan het niet, ik ben onzeker/verlegen, ik ben het niet waard etc) en op dát niveau aan de slag gaat om te veranderen, dan zal je ervaren dat je gedrag en de inzet van je vaardigheden daarin mee veranderen.

Mocht jij het idee hebben dat er meer in je zit dan er nu uitkomt? Dat je graag iets wilt en toch niet of onvoldoende in beweging komt. Onderzoek dan eens op welk niveau de werkelijke belemmering zit.

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

23 januari van 9:30 - 12:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!