Hoe hoog leg jij de lat?

Hoe hoog leg jij de lat 3

Hoe hoog leg jij de lat? Waaraan herken je dat je de lat hoog legt, en dat je perfectionistisch bent? Lees het in dit blog. En 3 tips hoe jij de lat lager kunt leggen, zodat het je minder tijd en energie gaat kosten.

Wat herken jij?

Als je iets doet moet het goed, of anders maar helemaal niet.
Als je met iets bezig bent blijf je net zo lang doorschaven totdat het helemaal goed/perfect is.
Je zet je dienst of produkt niet eerder in de markt voordat jij er helemaal tevreden over bent. Helaas duurt het daarom wel langer dan je voor ogen had. Je ziet altijd nog wel weer verbeterpunten, hoe je nog meer de puntjes op de i kunt zetten.
Je bent altijd goed voorbereid. Je laat niets aan het toeval over.
Je vindt jezelf niet snel goed genoeg om iets te doen, je blijft je middels trainingen e.d. ontwikkelen om steeds maar beter te worden.

Als je je hierin herkent is de kans groot dat je perfectionistisch van aard bent. En je de lat voor jezelf (héél) hoog legt. En, vaak onbewust, leg je daarmee ook de lat voor anderen heel hoog.

Perfectionisme: de voordelen

Een goede eigenschap die je veel brengt. Die mij ook veel gebracht heeft. Mijn behoefte om het beste uit mezelf te halen en het beste resultaat te creëren heeft mij veel voldoening en plezier opgeleverd bij de dingen die ik gedaan heb en nog doe. Iets zo goed mogelijk willen doen motiveert, inspireert en maakt ook dat je trots kunt zijn op wat je doet en bereikt.

Perfectionisme: de keerzijde

Hoe hoog leg jij de lat 2En ik ben mij er de afgelopen jaren bewust geworden dat het ook mijn valkuil is. Als perfectionist ben je niet snel tevreden. Als alles goed moet gaan, hoe hoog leg je dan de lat voor jezelf (en anderen)?  Hoeveel stress brengt dat met zich mee en hoeveel tijd en energie kost het? Kun je nog wel genieten als iets niet helemaal perfect is? Durf je te beginnen aan iets waarvan je denkt dat je het (nog) niet goed genoeg kan. Maak je echt iets af vóórdat het hélemaal goed is?

Hoe hoog leg jij de lat?

Hoe hoog leg jij de lat?

Wanneer is iets helemaal perfect? Perfectie is een illusie. Het is hoe jij er betekenis aan geeft. Het gaat erom wat je tegen jezelf zegt, die interne babbelbox. Als je die anders instelt biedt dat je de mogelijkheid om op een andere (gezondere) manier met je perfectionisme om te gaan.

Zo heeft het aanleren van een andere mindset mij enorm geholpen. Anders was deze blog er bijvoorbeeld niet geweest. Dan was ik blijven schaven en verbeteren. Nu is hij goed genoeg.

Hierbij 3 mindset tips. Wellicht niet dé perfecte.. én het is een goed begin 🙂

Mislukken bestaat niet …. alleen feedback.
“Als ik het niet perfect kan doen, dan doe ik het liever niet.”  Als je zo blijft denken komt er niet zoveel uit je handen als je wellicht zou willen. Een fout is gewoon een gebeurtenis. Een gebeurtenis waar je veel van kan leren. Dus als je jouw fouten leert zien als leermomenten, merk dan op wat het je oplevert.

Mislukken bestaat niet………alleen als je het niet langer probeert.

Je gedrag is niet gelijk aan wie je bent.
Er zijn dingen die jij bent, en er zijn dingen die jij doet. Als je een fout maakt, dan is dat iets dat je op gedragsniveau doet, niet iets dat je op identiteitsniveau bent. Dat is een belangrijk onderscheid om voor jezelf te maken. Want als jij een fout maakt betekent dat niets meer of minder dan dat je een fout hebt gemaakt. Het betekent niet dat je bijvoorbeeld een mislukking of loser bent.
Zet je mindset op wat wel goed gaat.                                                                mindfulness-quote-aandacht-geven-groeit
Als je perfectionistisch bent, dan is de kans groot dat jouw software (jouw brein) is ingesteld als verschilzoeker (zoals er ook mensen zijn wiens software is ingesteld op het zoeken van overeenkomsten). Een verschilzoeker is iemand die vooral ziet wat er nog niet klopt. Voor mezelf was dat jaren geleden een eye-opener. Mijn hersenen zoeken vooral naar wat er niet klopt of nog niet is. In veel gevallen heel handig. Het betekent niet dat je negatief bent of denkt. Wel is het van belang dat je ook blijft kijken naar wat er al wel allemaal is en wat wel klopt. Wat je aandacht geeft groeit.

Wil je anders leren omgaan met je té hoge lat?

 

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

5 september van 19:00 - 21:30
8 september van 9:00 - 11:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!