De VRIJHEID van het ondernemerschap. Valt vies tegen, eens of oneens?

Heb jij voor het ondernemerschap gekozen vanwege de vrijheid?
Valt vies tegen, eens of oneens?

Op de vraag waarom kies je voor het ondernemerschap krijg ik 9 van de 10 keer als antwoord, vanwege de VRIJHEID.

De vrijheid om……

  • ZELF de regie in handen te hebben en het op je eigen wijze te kunnen doen.
  • van je passie je vak te maken.
  • werk te doen, wat niet als werken voelt, te doen wat je het allerliefste doet.
  • impact te maken, het verschil te maken bij je klant.
  • je eigen tijd in te delen, en daarmee ook de work-life balance
  • je eigen keuzes te maken.

Die vrijheid brengt echter ook verplichtingen met zich mee. 

Naarmate het drukker wordt, en je steeds meer klanten krijgt, komt je tijd onder druk te staan. Durf je nee te zeggen tegen bepaalde klanten? Of doe je bijna alles wat op je pad komt en wat klanten van je vragen. Met als gevolg dat je weinig tijd overhoudt voor het zetten van nieuwe stappen binnen je bedrijf. Ga je bepaalde taken uit handen geven of blijf je alles zelf doen. Je moet iedere keer weer keuzes maken over investeringen. Ga je investeren in personeel, in nieuwe machines, in professionaliseren etc.

Veel ondernemers ervaren dit als een luxe probleem. Het is toch fijn om zoveel klanten te hebben. En ze zetten nog een tandje bij, gaan nóg meer uren werken.

Tot het moment dat ze zich op het hoofd krabben en denken… het lijkt wel of mijn bedrijf mij runt in plaats van andersom. En laatst zei een klant tegen mij… ‘ik lijk wel een slaaf van mijn eigen bedrijf. Dat is niet waarom ik ooit voor mezelf ben begonnen’.

Mijn gevoel van vrijheid staat een keer in de zoveel tijd onder druk. 

Ik zeg altijd dat je als ondernemer 2 banen hebt, je eigen vak én je bent ondernemer. Mijn eigen vak blijf ik met héél veel plezier doen en voldoening uit halen. Maar soms zijn er aspecten van het ondernemerschap die mijn vrijheidsgevoel onder druk zetten.

Maar als dan, heel soms, even de gedachte in mij opkomt ‘zal ik ergens in vaste dienst gaan’ , is mijn volgende gedachte meteen ‘oh nee, dat gaat ten koste van mijn vrijheid’. De vrijheid om… precies de redenen die ik bovenaan noem. Dus blijf ik lekker ondernemen.

Hoe staat het met jou vrijheidsgevoel in je ondernemerschap?

Ervaar je het vrijheidsgevoel? Zit je lekker in de flow en ben je tevreden met hoe het nu gaat?
Of merk je dat je tijd en daarmee je gevoel van vrijheid regelmatig of misschien zelfs wel voortdurend onder druk staat. Je wellicht twijfelt of je nog wel op het juiste pad bent. Je wilt wel groeien, maar doe je dat nu op de juiste manier? Kan het ook op een manier waarbij  de werk-privé balans wel in tact blijft.

Weet dat iedere, ja echt iedere ondernemer vroeg of laat tegen de ‘onder druk’ fase van het ondernemerschap aanloopt. Tegen drempels waarvan ze niet weten hoe er voorbij moeten komen.

Wil jij inzicht krijgen in welke fases het ondernemerschap kent en hoe je je bedrijf naar het volgende level tilt en voorbij drempels komt?

De reis van de ondernemer

Doe mee aan de Masterclass De Reis van de Ondernemer. Klik op deze link voor actuele data. In deze Masterclass neem ik je mee op reis. Je maakt, aan de hand van een schematische voorstelling van de reis, kennis met de groeifases en groeistuipen die ieder bedrijf en ondernemer doormaakt. Het model “De reis van de Ondernemer” is ontstaan op basis van onderzoek bij duizenden bedrijven.  
Dit combineer ik met mijn zelfontwikkelde groeimodel ‘Realiseer je Stip aan de Horizon’, waarmee jij jouw doelen en ambities echt realiseert.

En dat op de inspirerende lokatie Wijngaard de Amsteltuin. Werken AAN je bedrijf tussen de wijngaarden. Hoe leuk en bijzonder is dat, gewoon in Amstelveen.

Doe je mee? Nu voor de introductieprijs van slechts 49,00 euro excl. BTW.

Vrijheid

Wil je een keer sparren met mij over waar je staat en wat je tegenhoudt om verder te komen met je bedrijf. Vraag een geheel vrijblijvend Sparren met Anja gesprek aan.

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

23 januari van 9:30 - 12:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!