3 tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen.

3 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

De link tussen hoge bomen, succesvol ondernemen en zelfvertrouwen

Als kind klom ik graag in bomen. Waarom? Ik vond het gewoon leuk. Het waren van die bomen met een heel plat bladerdak, daar kon je heerlijk in gaan liggen en ver om je heen kijken. En het was, stiekem ook, de uitdaging iets doen waarvan ik wist dat het eigenlijk niet mocht van mijn moeder. Gewoon lekker je eigen ding doen.

Zo klom ik ook regelmatig via een hoge boom op het dak van de kerk bij ons in buurt. Wow, als ik daaraan terug denk…… dát was echt heel hoog… en eng. Naar boven ging wel, maar als je dan weer via die boom naar beneden moest ……. met trillende knieën en klotsende oksels! Naar beneden gaan duurde ook altijd veel langer dan omhoog gaan. Zat ik daar in de goot te bibberen en te kijken hoe hoog het was. Maar ja, uiteindelijk moest ik toch naar beneden. Ik kon moeilijk de hele nacht op dat dak blijven zitten, toch. En dus deed ik het….. en bleef ik het doen.

Ondanks dat ik thuis op mijn kop kreeg dat mijn kleren vies waren en ik een gat in mijn broek had.

Goed, waarom ik je dit verhaal nu vertel?
Dat heeft een reden natuurlijk, want inmiddels ken je mij een beetje er komt altijd nog een boodschap achteraan 😉.

Hoe bijzonder is het dat je als kind in de hoogste boom durft te klimmen, je niets van je moeder aantrekt en dat je gewoon lekker doet waar je zelf zin in hebt.

Waar hield jij van als kind?

Wat deed je gewoon, ondanks dat het spannend was?

En dan nu de link met ondernemen

Als ondernemer wil je ook in de hoogste boom klimmen, toch? Al is het om te beginnen maar om zichtbaar te zijn. En daarnaast wil je je onderscheiden van al die andere bomen, sorry bedrijven, om je heen. Waar of niet? Want als je precies bent als al die anderen dan weet niemand je te vinden. Jij wilt de expert zijn, daarom steek je boven die anderen uit. Waar of niet!?

Alleen……… er is een drempel. Je durft niet meer in die hoogste boom te klimmen.

Ergens tussen je kindertijd en nu is dat vertrouwen dat je in die hoogste boom kan klimmen verdwenen óf op een héél laag pitje.

Daarnaast…….. wat zullen anderen daarvan vinden. Die vinden dat vast gek, of egoïstisch, of overdreven. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Komt die zin je bekend voor?

Als je niet meer durft, geen vertrouwen meer hebt in je eigen kunnen dan wordt succesvol ondernemen best een dingetje, zeg maar. Dat heb ik zelf ook ervaren.

Gelukkig heb ik geleerd hoe je je zelfvertrouwen kunt laten groeien en het lef en de moed weer ontwikkeld om in die hoogste boom te klimmen. En daar help ik nu met alle eigen ervaring en vakkennis andere ambitieuze ondernemers mee.

Want het is toch van de gekke dat jij je ondernemersdroom opgeeft omdat je niet durft te klimmen of omdat je bang bent wat anderen daarvan vinden. En het vervelende is dat die anderen vaak zelf geen ondernemer zijn, en met adviezen komen die weliswaar goed bedoeld zijn, maar die niet werken voor jou.

Alleen je bent nu eenmaal gevoelig voor wat anderen tegen je zeggen en van je vinden. Herkenbaar?

Ben je daar klaar mee?

Voor jou 3 tips om je zelfvertrouwen te vergroten:

1. Let op je lichaamstaal
Je letterlijk klein maken, afzakkende schouders, je koppie laten hangen en het vermijden van oogcontact zijn tekenen van onzekerheid. Wil jij een zelfverzekerde uitstraling? Ga rechtop zitten of staan, doe je schouders naar achteren, til je hoofd op, maak oogcontact en tover een lach op je gezicht. Fake it untill you become it.

2. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen
Als je opkijkt naar de ander, maak je jezelf minder. En dat is nergens voor nodig. Bovendien krijg je pijn in je nek van al dat opkijken.
Zeg meteen ‘stop’ als je jezelf betrapt op dat je aan het vergelijken bent.
En als je jezelf tóch vergelijkt met die ander, laat je dan in ieder geval door diegene inspireren.

3. Accepteer complimenten
‘Wat heb je dat goed gedaan.’ ‘Valt wel mee hoor, dat doe ik gewoon”.
‘Wat een leuke jurk heb je aan’. ‘Oh, die was in de uitverkoop’
Is complimenten wegwuiven ook jouw standaard reactie? Zo zonde!
Complimenten zijn bedoeld om je zelfrespect te vergroten. En…. complimenten zijn feiten. Neem ze dus aan! Zeg dank je wel tegen de gever. En laat het compliment echt binnenkomen.

Laat je weten welke tips voor jou werken? Je kunt hieronder een bericht achterlaten. Ik ben benieuwd?

Wil je graag je zakelijk zelfvertrouwen meer vergroten om structureel succesvol te kunnen ondernemen?
Ben jij toe aan een boost van je zelfvertrouwen, een actiemodus, een dosis humor en energie, misschien wel een herhaling van wat je weet maar niet doet en een paar liefdevolle wake-up calls?

 

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

23 januari van 9:30 - 12:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!