Waarom stel ik zulke hoge eisen aan mezelf?

Omgaan met perfectionisme

Waarom stel ik zulke hoge eisen aan mezelf?

Ik ben ambitieus en wil graag het beste uit mezelf en het leven halen. Daarom stel ik vaak hoge eisen aan mezelf. Ik stel doelen en bepaal de stappen die daarbij horen. Het voelt goed om extra tijd en aandacht aan iets te besteden voor een beter en mooier resultaat. Daarmee bereik ik ook dingen. Het stellen van hoge eisen is daarom niet altijd een probleem. Dat wordt het pas als de eisen zo hoog worden dat het nooit goed genoeg is. Als je altijd alles perfect voor elkaar wilt hebben.

Wanneer is iets perfect?

Iets is perfect als er niets meer aan te verbeteren valt en je er helemaal tevreden over bent.
Toen ik begon als ondernemer en nieuwsbrieven ging schrijven kon ik daar dagen mee bezig zijn. Onderwerp bedenken, informatie verzamelen, perfecte plaatjes zoeken, tekst schrijven. Even laten rusten en dat de volgende dag opnieuw herschrijven, want ik vond het nog niet goed genoeg. Ik zette de puntjes van de puntjes van de puntjes op de i, net zolang totdat ik hem goed genoeg vond om te versturen. En dan nog kon ik achteraf denken “ik had het zus of zo moeten doen”.

Waarin uitte mijn perfectionisme zich nog meer?

De té hoge eisen hadden nog andere nadelen. Ik was niet snel tevreden met een geboekt resultaat, want het kon immers altijd nog beter. Het streven naar perfectie kostte mij heel veel tijd en energie. En in het streven naar perfectie had ik een beeld in mijn hoofd hoe het zou moeten zijn. Ik had onvoldoende oog en waardering voor wat er al was. Ik had een hekel aan fouten maken. Keuzes maken was een ding, want stel je voor dat je de verkeerde (lees niet perfecte) keuze maakt.

Waarom ik toen nog niet kon zien wat ik nu wel zie?

Toen zag ik alleen wat er NIET goed was. Mijn focus lag op wat er nog beter kon, op details die een ander niet eens zag. Ik zag niet wat er al goed was.
Perfectionisme heeft alles te maken met je zelfbeeld. Als je tevreden bent met jezelf, jezelf goed genoeg vindt, dan hoef je niet meer zo je best te doen. Als je jezelf accepteert zoals je bent, hoef je je ook niet meer zo druk te maken over wat anderen van je zouden kunnen vinden.
De afgelopen jaren heb ik daar enorme stappen in gezet. Ik heb mijn mindset veranderd en voel me nu goed genoeg. Ik ben me bewust geworden wanneer mijn perfectionisme de kop opsteekt en hoe ik daar op een gezonde manier mee om kan gaan. Hoe ik de eisen die ik aan mezelf stel realistisch houdt en de lat op een reële hoogte leg. Hoe ik makkelijker met imperfectie kan omgaan.

Hoe hoog ligt jouw lat?

Hoe hoog ligt jouw lat? En ben je daar tevreden over? Herken je iets in dit artikel? Stel je regelmatig té hoge eisen aan jezelf? Wil je daar iets in veranderen?

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

5 september van 19:00 - 21:30
8 september van 9:00 - 11:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!