Voorkom miscommunicatie

Voorkom miscommunicatie
Voorkom miscommunicatie

In deze blog komen 5 voorwaarden aan bod om miscommunicatie te voorkomen. Doe er je voordeel mee.

Elk contact begint met communicatie. Of het nu verbaal of non-verbaal is. Als twee of meer mensen met elkaar communiceren komt het regelmatig voor dat ze elkaar niet begrijpen. Er ontstaat miscommunicatie.

Hoe ontstaat miscommunicatie?

Iedereen is uniek en communiceert vanuit zijn eigen karakter, gedachten en ervaringen en die zijn anders dan die van je gesprekspartner. We denken elkaar te begrijpen maar regelmatig komt het voor dat dit niet zo blijkt te zijn.

Soms kom je er tijdens het gesprek al achter dat je boodschap niet overkomt zoals jij die bedoelt. Soms pas achteraf. Dat kan grappige momenten opleveren, maar het kan ook tot gevoelens van onbegrip en irritatie leiden, want ‘het is toch logisch wat je bedoelt’?

Miscommunicatie kan o.a. leiden tot het verslechteren van de relatie met je klant of samenwerkingspartner(s), tot het missen van een opdracht of klant,

Als de communicatie vast loopt, is de enige manier om daar weer uit te komen…. communicatie. Dus hoe je het ook went of keert….

Communicatie is de bron van verder komen.

 5 voorwaarden om miscommunicatie te voorkomen

1. Goede communicatie start met (zelf-) kennis

Kennis over hoe communicatie werkt, niet alleen qua inhoud maar ook qua structuur. Hoe kun je immers iets aan anderen duidelijk maken als je niet eerst weet wat jouw gedrags- en communicatiestijl is en welke sterke punten en valkuilen daarbij horen? Hoe kun je afstemmen op een ander als je niet weet hoe je de communicatiestijl van de ander kunt herkennen?

2. Oprecht luisteren

Het klinkt misschien als een open deur, maar in de praktijk gaat het hier heel vaak mis. Als je in staat bent om oprecht te luisteren naar wat de ander zegt en daarvoor de tijd geeft, als je de juiste vragen weet te stellen wanneer iets niet duidelijk is, dan ben je in staat te begrijpen wat hij of zij echt bedoelt.

Oprecht en goed luisteren betekent luisteren naar de woorden die gesproken worden, zonder direct je eigen invulling hieraan te geven (gebruik NIVEA, niet invullen voor een ander). Daarnaast is het net zo belangrijk om te luisteren naar wat niet wordt gezegd door aandacht te geven aan wat iemands lichaamstaal je vertelt en de intonatie van de stem.

3. Eigen verantwoordelijkheid nemen

“De betekenis van je communicatie is de reactie die je krijgt”

Hoe jij communiceert wekt een bepaalde reactie op. Krijg je niet de reactie die je voor ogen had, dan heb je op een andere manier te communiceren, je boodschap aan te passen.

Zo had ik laatst een offerte opgevraagd bij een badkamerzaak, De offerte was onduidelijk over wat er wel en niet bij de kosten inbegrepen was. De dame van de badkamerzaak bleef iedere keer op precies dezelfde manier haar uitleg geven met als gevolg dat we het nog steeds niet begrepen. De kans is groot dat ze ons hierbij als klant kwijt gaat raken.

4. Neem je waar of voor waar aan?

Een veel voorkomend fenomeen in communicatie is dat wij regelmatig dingen voor waar aannemen die we zien, horen of voelen in de communicatie met de ander. We interpreteren er lekker op los, zonder te weten of het écht waar is.

Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je boos bent”.  Wat we zien is dat iemand zijn wenkbrauwen fronst, zijn mondhoeken naar beneden trekt en zijn ogen kijken recht vooruit en wij interpreteren dat als boos. Vervolgens antwoord de ander. Nee hoor ik ben niet boos, ik ben aandachtig naar je aan het luisteren. Neem jij waar of voor waar aan?

Voorkom aannames en vergeet niet om vragen te stellen als iets je niet duidelijk is. Pas LSD toe waar dit kan.

5. Jouw waarheid is niet gelijk aan mijn waarheid

Wees je bewust dat mensen vertellen vanuit hun eigen perspectief, net als jij reageert vanuit jouw perspectief. Daarom hebben beiden altijd gelijk! Ja écht……. met als toevoeging vanuit hun eigen perspectief.

Effectiever communiceren ontstaat mede wanneer jij respect kunt hebben voor het perspectief/waarheid van de ander. Hetgeen overigens niet hoeft te betekenen dat je het met elkaar eens bent.

Meer leren over effectieve communicatie?

Wil je nu meer leren over hoe jij jouw manier van communiceren effectiever en met meer impact kunt inzetten. Hoe je meer zakelijk succes kunt krijgen door de inzet van jouw verbale en non-verbale communicatie.

Schrijf je dan in voor de Masterclass Communiceren met meer impact die ik donderdag 25 april geef van

Vind je deze blog waardevol dan stel ik het zeer op prijs als je hem wilt delen!

Daarnaast krijg je een aantrekkelijke korting op de deelname prijs. Normale prijs is 197 euro, na delen op social media betaal je 167 euro excl. BTW

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

23 januari van 9:30 - 12:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!