The Voice of perfectionisme

Wat schreeuwt the Voice of Perfectionisme in je oor?

Afgelopen vrijdag keek ik naar the Voice of Holland. Coach Lil Kleine vroeg aan April of ze wel eens tegen haar perfectionisme aanliep. ‘Jaaa, antwoorde April meteen, alleen maar. Het is heel heftig. Ik leg super veel druk op mezelf. Het is niet eens van mensen van buitenaf maar ik doe het zelf. Het gaat gewoon niet uit bij mij. Het is gewoon hoe mijn hersenen werken. Álles moet goed zijn. Dan kan ik 30.000 noten goed zingen, maar die éne noot die ik niet goed gezongen heb daar kan ik echt slapeloze nachten van hebben.’

Streven naar perfectie

Ze werkte keihard om haar perfecte versie van het nummer van Beyoncé neer te zetten. En dat deed ze. Ze zong geweldig en het zag er super gelikt uit. De coaches vonden dat ze het goed gedaan had en lef getoond om dit nummer te doen. Maar…………ze hadden het April graag zien zingen zoals in het voorfilmpje, waar ze haar eigenheid en wat ze kon met haar stem had getoond, in plaats van deze imitatie van Beyoncé.

En zo ging ze toch niet door naar de volgende ronde.

Perfectionisme funest voor succesvol ondernemerschap

Ik zie dit ook regelmatig gebeuren bij de ambitieuze ondernemers die ik coach. Ze denken dat ze, door te streven naar perfectie, verder komen. Het tegendeel is waar.

Je hele website ziet er goed uit, maar jij ziet details die nog niet helemaal perfect zijn. Dus stel je de lancering uit totdat álles tip top in orde is. Helaas ben je dan zomaar maanden verder.

Verder valt mij op dat veel ondernemers op hun website geen foto van zichzelf plaatsen. Ze hebben niet het perfecte plaatje want op de ene foto zit hun haar niet goed en op de andere zie je teveel rimpels oid. En….. het is ook vaak een excuus omdat ze het diep van binnen eigenlijk doodeng vinden om echt zichtbaar te zijn. Want wat gaan anderen ervan vinden…..

Er komt een gave opdracht voorbij die jij heel graag zou willen krijgen. Maar ja, van de 10 gevraagde competenties voldoe jij er “maar” aan 7. Je focust op de 3 die je niet hebt, dus je bent niet de perfecte ondernemer om dit te doen. Je laat het gaan. Kans gemist.

Het is the Voice van perfectionisme…….niet goed genoeg.

Een perfectionist laat zich leiden door:

  • De angst om niet goed genoeg te zijn
  • De angst om te falen
  • De angst voor afwijzing
  • De angst voor wat anderen van ze vinden.

Van die angsten die waarschijnlijk niets te maken hebben met jouw ondernemerschap. Maar die getriggerd worden door iets dat je ooit ergens in je leven besloten hebt over jezelf.

Realiseer jij je hoe je ten onder gaat aan je eigen hoge maatstaven. Een lat die je zelf zo hoog legt dat je er niet meer overheen kunt kijken en al helemaal niet overheen kunt stappen.

Ben jij je bewust wat die hoge lat je kost aan omzet en plezier omdat je al die mooie plannen en dromen niet waar maakt omdat het nooit goed genoeg is, niet het juiste moment, nog niet de juiste diploma’s op zak, nog niet ……

En uit eigen ervaring weet ik dat je dit niet expres doet. Je bent juist een harde werker en een kei in je vak en je weet diep van binnen eigenlijk echt wel wat je wilt. Als je maar niet zo onzeker was over je eigen kunnen. Als je het lef maar had om uit je comfortzone en in de doe-stand te komen. Als je maar niet zo bang was om te falen.

Kon je die ‘onzekerheid en faalangstknop’ maar gewoon even uitzetten en op de actieknop drukken. Maar dat lukt je niet, ondanks dat je dat zo graag wilt.

Probeer het niet langer zelf te doen!
Want als je dat had gekund had je het allang gedaan, toch!?

Kies voor het neerzetten van jezelf als zelfverzekerd fundament voor je bedrijf, zodat je echt een succesvol bedrijf neerzet, je dromen en ambities waarmaakt en verdient wat je waard bent.

Ik ben ervan overtuigd dat de sleutel tot succes in jezelf zit.

Succes is afhankelijk van wat je over jezelf gelooft.

Geloof je dat je het kan, dan heb je gelijk. En geloof je dat je het niet kan, dan heb je ook gelijk. En ik hoef je niet te vertellen dat de impact van beiden compleet anders is.

Het is tijd om te beginnen met focussen op hoe je kunt leren omgaan met die té hoge lat. Om te leren jezelf goed genoeg te vinden.

Goed genoeg is het nieuwe perfect.

Want echt, dat kun je gewoon leren! Sterker nog, dat wil ik je heel graag leren. Zoals ik dat zelf heb geleerd en al 300 ondernemers voor jou heb geleerd. Als jij het zelf al te lang of tevergeefs hebt geprobeerd, laat mij je dan helpen om het anders te doen.

 

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

5 september van 19:00 - 21:30
8 september van 9:00 - 11:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!