De valkuil van alles zelf willen doen als ondernemer

Anja de Die coaching

Het is heel fijn om onafhankelijk en zelfstandig te zijn. Voor veel ondernemers belangrijke drijfveren om voor het ondernemerschap te kiezen.

Er zit echter ook een keerzijde aan. Een die ik bij veel ondernemers tegenkom, ALLES zelf willen doen.

In het begin van je ondernemerschap is dit wellicht ook noodzakelijk omdat je simpelweg het budget nog niet hebt om zaken uit te besteden, zoals bijvoorbeeld het maken van je website, het schrijven van je teksten, je social media en de boekhouding.

De valkuil van alles zelf willen blijven doen als ondernemer.

Wil je echt succesvol worden als ondernemer dan wordt alles zelf willen doen één van je grootste valkuilen. Want waarom zou je alles zelf moeten doen? Waarom niet bovengenoemde zaken, waar jij bijvoorbeeld minder goed in bent of waar je geen zin in//tijd voor hebt, door iemand anders laten doen?
In theorie weet je waarschijnlijk best dat je door zaken uit te besteden meer kunt bereiken. Doordat jij je daardoor kunt focussen op wat voor jou echt belangrijk is en waar je goed in bent.

Waarom wil je alles zelf blijven doen.

Wat herken jij hierin?
  • Het is een teken van zwakte als ik niet alles zelf doe.
  • Hulp vragen komt in mijn woordenboek niet voor, ik heb het altijd allemaal zelf opgelost.
  • Ik doe het het liefste zelf, want dan houd ik zelf de touwtjes in handen en ben ik niet afhankelijk van anderen.
  • Ik doe alles zelf, want dan weet ik zeker dat het goed gebeurt
Het gevaar van alles zelf blijven doen is dat je chronisch tijd tekort komt. Belangrijke zaken blijven liggen. Er gaat veel tijd zitten in het je eigen maken van zaken waar je eigenlijk niet goed in bent en ook geen zin in hebt (dat gaat vaak samen ;). De druk van alles wat je nog moet doen zorgt voor frustratie en stress. Het kan ook zijn dat je een gevoel van onvrede besluipt. Is dit nou ondernemen, pffff.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt dit voorkomen door ten eerste heel kritisch naar je werkzaamheden te kijken en te bedenken waar je écht je tijd aan wilt (moet) besteden en waaraan niet.
In mijn gratis e-book Succesvol Ondernemen: Gewoon DOEN staat bij tip 4. Neem je to do list onder de loep een handige schrijfopdracht die je hierbij heel praktisch helpt.
Ten tweede door te kijken welk gedrag of gedachtes je weerhouden om zaken uit te besteden en je ondernemersambities waar te maken. Welke gedachtes heb jij die genoemd staan bij ‘Wat herken jij”?
Hoelang probeer je daar al zelf van af te komen?
Ik heb lang alles zelf willen doen. Met als gevolg dat ik daardoor minder mensen heb kunnen helpen, mijn groei heb tegengehouden en omzet ben misgelopen. Dat is een dure les geweest.
Daarom besteed ik nu zaken uit én blijf ik investeren in coaching. Ik vind dat essentieel om de kennis die ik niet heb te kunnen vergaren. Daarnaast om zicht te krijgen op mijn blinde vlek en mij bewust te worden waar ik mijzelf nog tegenhoudt of in de weg zit om mijn ondernemersambities waar te maken. Het geld dat ik daaraan heb uitgegeven, heb ik inmiddels alweer dik terugverdiend.

Hoe lang blijf jij nog alles zelf doen?

Heb je er genoeg van om alles zelf te doen? Hoe gecommitteerd ben je om het anders te gaan doen? Voel je dat het nu tijd is voor verandering? Ik help je er graag bij.
Als je alles zelf blijft doen mis je de kracht van samen sparren en de waarde van mijn kennis.

 

Wil jij ook een keertje sparren?

Samen met mij even bekijken waar je staat, wat je tegenhoudt om verder te komen en waar je naar toe wilt met je bedrijf? Vraag dan geheel vrijblijvend een  “Sparren met Anja” gesprek aan!

Laat een reactie achter

Masterclass

De reis van de ondernemer​

23 januari van 9:30 - 12:30
00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.
Download mijn Gratis E-Book

Succesvol Ondernemen, gewoon Doen!